Featured image
31.05.2016  |  Bonde for en dag

Bonde for en dag

De unge lederne i henholdsvis KrFU, Unge Venstre og AUF har fått prøve seg som bonde. Videoer kommer på Såkorns Facebook-side.

Presisjonsjordbruk og to former for matproduksjon var overhengende temaer da Ida Lindtveit (KrFU), Tord Hustveit (Unge Venstre) og Mani Hussaini (AUF) fikk prøve seg som bonde for en dag. Utfordringene kom på løpende bånd og de unge politikerne gikk ivrig løs på oppgavene.

– Såkorn og «Bonde for en dag» er en gledelig og spennende satsing. Som unge bønder kan vi vise frem egen drift og inspirere andre unge til å satse på landbruket. Når vi i tillegg er så heldige å få besøk av unge politikere på vår hjemmebane kan vi gi et nært innblikk i dagens landbruk, og forskjellene i drift, oppgaver og ikke minst utfordringer, sier potetbonde Dag Fredrik Eftedal, som sitter i Såkornpanelet og nylig hadde Tord Hustveit på besøk.

Midt i en travel tid

Ingen av politikerne hadde landbrukserfaring, og timingen relatert til sesong kunne ikke vært bedre. Lindtveit fikk være med i våronna hos kornbonde Gjermund Ruud Skjeseth på Ilseng. Hustveit fikk oppleve Larvik fra sin beste side med strålende sol og setting av økologisk gourmetpoteter. Hussaini fikk en innføring i topp moderne fjøsteknologi hos melkeprodusent Tor Jacob Solberg. I tillegg fikk han være med å slippe kuene på beite og inseminering. Alle fikk oppfylt ønsket om å kjøre traktor.

– Dette var morsomt. Jeg fikk være med og bidra i det som kanskje blir stående som en av sesongens mest travle dager da regnbygene lå faretruende nær. I traktoren fikk jeg se og oppleve teknologiutviklingen på nært hold med GPS-styrt harving, sier Lindtveit fornøyd.

Bak kamera på Ilseng

I Larvik var det ikke fullt så hektisk da nedbøren allerede hadde kommet natten i forkant og solen bidro med god tørk.

– Å være bonde for en dag var en spennende utfordring og en god anledning til å gjøre noe utenom det vanlige. Vi satte poteter og hadde interessante diskusjoner gjennom hele dagen. Dag Fredrik er en ivrig og ambisiøs gründer med høye mål, mye kunnskap og spennende synspunkter. Det var interessant å høre om muligheter og utfordringer i landbruket og hva som møter en bonde i hverdagen, sier Hustveit.

Bak kamera i Larvik

Imponert over historiene, gårdene og satsingen

I dagens moderne landbruk er det lite som overlates til tilfeldighetene. Det fikk de unge politiske lederne se, høre om og oppleve på nært hold.

– Historien og gården til Tor Jacob imponerte meg stort. Å gå fra to kuer bundet til et tre, til over 70 kuer i et toppmoderne fjøs viser at det er mulig å lykkes som ung bonde i dag. Dette var en veldig morsom dag med mange overraskelser, spennende oppgaver og gode diskusjoner, sier Hussaini.

Bak kamera på Skiptvedt

– Jeg ble overrasket og imponert over profesjonaliteten, satsingen og dedikasjonen. Mye tid legges ned gjennom hele året for å utvikle egen drift. Når det gjelder utviklingen av framtidas landbrukspolitikk er det viktig å få et innblikk i hverdagen til unge bønder. Spesielt interessant er det å se hvordan unge bønder jobber, og hva vi kan gjøre for å legge forholdene til rette for at flere skal kunne ta over i ung alder, sier Lindtveit.

Alt fanget på film

Dette var de tre første etappene i «Bonde for en dag». Planen videre er å invitere flere kjente profiler, i første omgang ungdomspartiledere, til å få prøve seg som bonde innen ulike driftsformer.

Dagene er dokumentert på film og vil publiseres fortløpende på Såkorns Facebook-side.

Bonde for en dag

Konseptet «Bonde for en dag» springer ut fra Såkornbloggen og satsingen mot unge bønder. Hensikten er å vise frem landbruket for unge profilerte personer.

Følg lenkene under for å se video:

Debatt

Våre gjestebloggere er ikke ansatt i Felleskjøpet og er selv ansvarlig for alt innhold som publiseres i bloggen. Dette gjelder også ytringer i kommentarerfeltet.