arne elias og grisene
10.12.2015  |  Samfunn

Hvordan er det å være bonde i 2025?

En god dag i fjøset er for meg ofte den beste måten å komme i strategisk modus på. Gitt overskriften kan dere tenke på hva jeg har vært med på mens dette blogginnlegget er blitt unnfanget.

Bondeyrket har gjort meg svært ydmyk på perspektiv om langsiktig hardt arbeid over flere generasjoner. Samtidig føler en at en plutselig kan møte en overraskende bølge i fjøsdøra som nesten slår en over ende.

Derfor viderefører jeg de beste verdiene i bondekulturen inn i framtiden; Kunnskap, kontinuerlig forbedring, tilpasning og helhetlig tankegang. Uten de hadde vi ikke vært hvor vi er i dag, og det gjør det lettere å spå om hva som skjer med bonden i Norge framtiden. Vi produserer fortsatt mat av høy kvalitet.

Så kommer kanskje den vanskeligste delen. Hvordan ser det ut på gården min eller hjemme hos deg? Det er lett å tenkte seg større traktor, flere dyr og mer høy-teknologi. Viktig det, men kanskje ikke den aller viktigste delen av spådommen. Erkjennelsen av at landbruk er en tøff margin- business og at en ikke er alene på denne forretningsreisen treffer meg midt i magen. Skal bonden lykkes må han lykkes sammen med sine nærmeste- og akkurat det gir meg ekstra motivasjon!

Ps 1: Svaret på spørsmål i overskriften: GØY!
Ps 2: 59 grisunger kom til verden mens bloggen ble fundert.

Om Arne Elias

Arne Elias Østerås er 35 år og driver Lund gård i Romedal sammen kona Maria og deres tre barn. Arne Elias er utdannet siviløkonom fra NHH og har jobbet syv år i Statoil for han bestemte seg for å bli bonde på heltid. Arne Elias er styremedlem i Felleskjøpet Agri og medlem i Fagutvalg gris og Regionutvalg Innlandet i Nortura. Han er oppvokst i Gartland i Namdalen.

Debatt

Våre gjestebloggere er ikke ansatt i Felleskjøpet og er selv ansvarlig for alt innhold som publiseres i bloggen. Dette gjelder også ytringer i kommentarerfeltet.