julenek
23.12.2015  |  Gårdsliv

Mitt juleønske

Det er utvilsomt at den kalde fine årstiden er på gang, frossent rim klistrer seg til noen kalde strå som modig rakk å strekke seg mot høsthimmelen til liten nytte. Det er godt å være bonde denne tida.

Mye å gjøre, men allikevel på en annen måte enn ellers i året. Fokuset endrer seg fra hele tiden å tenke på avling, dyr, vær og vind, til det å glede seg til å gå den korte turen over gårdsplassen og ned i fjøset. Åpne fjøsdøra, kjenne den lune varme lufta, og se dyra titte på deg med forventningsfulle og vennlige blikk når du rolig går mot kosten for å koste inntil de siste stråa de ikke rakk å tygge i seg i går kveld.

Det er mange inntrykk som sitter igjen hos meg etter Agroteknikk på Lillestrøm i slutten av November. For mange betyr slike dager ny inspirasjon, nye og gamle venner, og følelsen av at vi er mange unge bønder i Norge. Nye drømmer blir til for store som små, unge og gamle. Jeg var så heldig at jeg fikk møte mange av dere unge bønder den helga. Mange kjente jeg fra før, men det er alltid en fantastisk følelse når man kommer i prat med folk man aldri har møtt før, som deler den samme stoltheten av det vi skaper. Det gir meg en sterk fremtidstro.

Noe som slår meg med mange av dere er at dere ser så lykkelige ut. Dere er på staren av livet med beina godt planta i en blanding av vill galskap og sunn fornuft. Framtiden trenger dere. Framtiden trenger dere som tør å gå deres egen vei, tør å gjøre hardt arbeid, presse seg til det ytterste, og selv da – når du ha gjort alt det du kan gjøre som står i din makt, kan du når som helst mislykkes. Dette er ånden til den unge bonden. Dere er villig til å gjøre det som kreves av dere, kjempe mot vær og vind, varierende priser og skriftende politiske visjoner.

Vi unge bønder har en jobb å gjøre. Vi må gjøre den sjøl. Det er vi som unge som må brette opp ermene og gjøre det vi kan for å sikre de mulighetene vi selv mener vi fortjener. Mitt håp for framtiden er at enda fler av oss unge bønder tør å bli med på den viktige jobben det er å fortelle folka i det flotte landet vårt hvilke fantastiske muligheter vi har. Det er nok snakk om grønt skifte og klimaendringer som det er. Vår viktigste oppgave er å gjøre andres prat om til praksis. Få det til å spire og gro i hele Norge i framtiden også. Det vil kreve mye, men hvis vi er tro mot drømmen om hva vi kan få til hvis vi løfter i sammen, er jeg helt sikker på at vi kan klare det!

Det siste året har jeg fått fortelle min historie. Fra den spede start med to kuer og en drøm, til der jeg er i dag. I framtiden er det dere som leser dette som skal fortelle deres historier. Historiene deres er veldig bra og ekte, og jeg tror mange av dere kan få til mye mer enn det jeg har klart hvis dere prøver.

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og det er tid for å ønske seg noe. Jeg ønsker at enda fler av dere flinke, gale, lysende, smarte og dyktige unge bønder gjør én ting for meg det neste året: Se folk rett inn i øya, si hva dere gjør, hvorfor dere gjør det, og lys på dem med øynene deres, for de er fulle av livskraft og framtidstro. Dere er framtiden, dere duger, dere er mer enn gode nok som dere er!

God jul fra en litt sliten, men lykkelig ung bonde.

Tor Jacob Solberg
Årets unge bonde 2014 og medlem av Såkornpanelet

Om Tor Jacob
Tor Jacob er en 35 år gammel økologisk melkebonde fra Skiptvedt i Østfold. Han startet som bonde i 2004 med bare to kuer. I dag driver han et moderne gårdsbruk med 70 kuer+ ungdyr. Han er aktiv både i Østfold Bondelag og Felleskjøpet.

Debatt

Våre gjestebloggere er ikke ansatt i Felleskjøpet og er selv ansvarlig for alt innhold som publiseres i bloggen. Dette gjelder også ytringer i kommentarerfeltet.