Foto: Magnar Haraldsen, Eidsvoll Ullensaker Blad
29.01.2016  |  Gårdsliv

Satser som jente, aleine. Er det rart?

Tenk, da er jeg i gang som mjølkeprodusent. Oppstarten har egentlig gått over all forventning, og flere ting er annerledes enn forventet.

Marthe Bogstad har full kontroll med bruk av PC

Foto: Magnar Haraldsen, Eidsvoll Ullensaker Blad

Nytt fjøs med ny teknologi har endret den daglige driften på gården. For mange er det sikkert litt spesielt at man er opptatt av røde kuer, altså om de har mjølka seg i roboten. Eller at grinder og møkkasystemer fungerer. Får kalvene nok mjølk, eller for mye? Fryser de? Fra hvilken slått skal vi ta rundballe og er det noen som viser brunst i dag? Dette er faktisk hverdagen min nå.

Jeg ville bli bonde

Kanskje jeg skal se litt tilbake. Etter en tur på landbruksskolen og forsvaret, lurte jeg på hva jeg skulle gjøre. Jeg havna på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Økonomi og administrasjon. Det var ikke noe for meg, så jeg slutta etter et halvt år. Nå ville jeg bli bonde. Ett år etter var jeg gårdeier, og omtrent på årsdagen som bonde leverte jeg min første mjølkeliter etter å ha bygd nytt fjøs.

Vi har vært i samdrift i litt over ti år. Hva skulle jeg gjøre? Det var jo enten å bygge fjøs og bli bonde på heltid, eller etter hvert legge ned gården. Det er omtrent hundre år siden sist det ble bygd fjøs her på gården, og da er det på tide å fornye.

Utfordrer tradisjonelle holdninger

Hvorfor vil ikke jenter? Hva er det som er så mye verre for oss enn for gutta? Det er mange som spør og enda flere som ikke tør å spørre. Dette blir jo knapt kommentert, og nesten tatt som en selvfølge – han skal jo bli bonde. Det er vel ikke verre for meg å låne penger og gjennomføre dette enn en gutt? Jeg regner med at de egentlig er like redde for å feile som meg. Tenk om jeg ikke klarer det – betale gjeld, levere god nok mjølkekvalitet, få kalv i kuene, høste nok fôr! Jeg vil tru at også gutter har disse tankene, men de snakker sjeldent om det.

Positivt å være jente i landbruket

Marthe sitter på gjerdet med kuene i bakgrunnen

Foto: Magnar Haraldsen, Eidsvoll Ullensaker Blad

Vi har andre kvaliteter og er opptatt av litt andre verdier. Vi har for eksempel ikke så stort hig etter store maskiner, og det sparer vi mange penger på. Trur også vi er mindre opptatt av å være større enn naboen, eller hva andre mener. Jeg håper vi kan være rause og ønske hverandre lykke til. Vi trenger mat og vi trenger bønder, i hele landet!

Så får det briste og bære. Valget er tatt og nå har den virkelig jobben starta. Artig og skremmende:)

 

Marthe Bogstad
Bonde og medlem av Såkornpanelet

Om Marthe

Marthe er 25 år og kommer fra Kløfta. Som 24-åring kjøpte hun hjemgården, og er i gang med planleggingen av nytt fjøs med mjølkerobot. I tillegg driver hun besøksgård, hvor hun arrangerer bursdager for barn. Hun er også aktiv i Norges Bygdeungdomslag. I 2015 ble hun kåret til “helt sjef” i en kåring av unge ledertalenter.

Marthe-Bogstad

Debatt

Våre gjestebloggere er ikke ansatt i Felleskjøpet og er selv ansvarlig for alt innhold som publiseres i bloggen. Dette gjelder også ytringer i kommentarerfeltet.